Wegwerkzaamheden in de regio op elkaar afstemmen

Herstel van vorstschade, aanleg van spitsstroken, verbreden van wegen, verbeteren van de verkeersveiligheid op kruispunten: in de regio wordt op gemeentelijke, provinciale en Rijkswegen voortdurend hard gewerkt om de bereikbaarheid van de regio optimaal te houden. Maar ook gedurende de wegwerkzaamheden zelf moet de regio uiteraard goed bereikbaar blijven.

De komende jaren gaan er in de regio veel wegenprojecten in uitvoering. Dat maakt een goede onderlinge afstemming van de wegwerkzaamheden noodzakelijk om onnodige verkeershinder voor weggebruikers te voorkomen. Met dat doel is de provincie Noord-Holland in samenwerking met Rijkswaterstaat, in 2007 gestart met RegioRegie, een samenwerkingsverband van Noord-Hollandse wegbeheerders. In de regio’s Noord-Kennemerland, Kop van Noord-Holland en West-Friesland krijgen zij daarvoor advies van de Klankbordgroep Noord-Holland Noord, die vier tot zes keer per jaar bijeen komt. De Kamer van Koophandel Noordwest-Holland is voorzitter van deze klankbordgroep.

In de groep zitten vertegenwoordigers van Transport en Logistiek Nederland (TLN), Provincie Noord-Holland, LTO, Grontmij, VNO NCW, Politie Noord-Holland Noord (namens de hulpdiensten), Rijkswaterstaat, de Veiligheidsregio, Ontwikkelingsbedrijf NHN, ANWB en Connexxion. Zij vervullen een belangrijke rol. Samen kijken ze naar alle wegprojecten die zijn gepland en hoe die het beste op elkaar kunnen worden afgestemd. En nog belangrijker: hoe ondernemers daarover zo goed mogelijk kunnen worden geïnformeerd, zodat ze zo min mogelijk overlast ondervinden. Uitgangspunt is dat er maximaal tien minuten extra vertraging per route mag zijn en dat aanrijtijden van hulpdiensten en rijtijden van belangrijke Openbaar Vervoer routes zijn gewaarborgd.

Geplande werkzaamheden
Een overzicht van alle wegwerkzaamheden, afsluitingen en mogelijke vertragingen in Noord-Holland staat online op www.nhbereikbaar.nl. Voor 2010 staat een aantal wegenprojecten in de planning. Deze data kunnen nog veranderen:

Noord-Kennemerland:
- projecten in Alkmaar (in chronologische volgorde): Schenkelwaard/Drechterwaard, Bergerweg, Huiswaarderweg uitvoer in bouwvak 2010 (week 28 t/m 31), Vondelstraat.
- Kraspolderbrug bij Alkmaar afgesloten van 13 augustus 20.00 uur t/m 14 augustus 6.00 uur en van 26 november 20.00 uur t/m 27 november 6 uur. In de periode 16 augustus t/m 10 december is in beide rijrichtingen 1 rijstrook beschikbaar.
- Kruising N242-N243 (Alkmaar Omval), verkeershinder van 24 mei t/m 30 november - enkele weekenden wordt het kruispunt gestremd.
- N242 Heerhugowaard ter hoogte van Intratuin, verkeershinder van 22 september t/m 30 november i.v.m. aanleg weefvak en fietstunnel.
- N242 Heerhugowaard ter hoogte van Westtangent/NS-viaduct, verkeershinder van augustus t/m december i.v.m. aanleg fietsbrug.
- Broekhornpolder Heerhugowaard/Langedijk, aanleg bypass, rotonde en duiker, verkeershinder van september t/m januari 2011.
- Reconstructie N242 Waarland tussen Smuigelweg en Verlaat, verkeershinder oktober 2010 t/m december 2012.