Regio Alkmaar in de top 10 van innovatieve gemeenten

Aantal octrooiaanvragen uiting van innovatiekracht

Bij het kijken naar het aantal octrooiaanvragen is Enkhuizen de meest innovatieve gemeente in de regio Noordwest-Holland. Kijkend naar individuele bedrijven is het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten (gemeente Zijpe) met 48 octrooiaanvragen de onbetwiste koploper in de regio.

Aantal octrooiaanvragen uiting van innovatiekracht Deze conclusie komt uit een landelijk onderzoek naar octrooiaanvragen dat is uitgevoerd door EIM. De Kamer van Koophandel Noordwest-Holland heeft hierin geparticipeerd. Het onderzoek is gedaan op basis van gegevens van het NL octrooicentrum en het handelsregister van de Kamer van Koophandel. In de periode 2003-2007 zijn er in Noordwest-Holland 466 octrooiaanvragen gedaan door 209 bedrijven en 141 particulieren. Daarmee scoort de regio landelijk gezien gemiddeld. Op de voor de samenstelling van het bedrijfsleven gecorrigeerde ranglijst van de twaalf KvK regio’s in Nederland, neemt Noordwest-Holland de zesde plaats in.

Regionale ranglijst
In de top 10 van innovatieve gemeenten in Noordwest-Holland is behalve Enkhuizen ook de regio Groot Alkmaar (Langedijk, Alkmaar en Heerhugowaard) sterk vertegenwoordigd met een respectievelijk tweede, vijfde en achtste plaats. Andere innovatieve regiogemeenten zijn Wieringermeer, Koggenland, Zijpe, Opmeer en Wervershoof. De gemeente Edam-Volendam staat als enige Waterlandse gemeente op nummer tien. Bij het opstellen van de ranglijst is het aantal octrooiaanvragen gerelateerd aan het aantal vestigingen van bedrijven en het aantal inwoners in die gemeente en het aantal octrooiaanvragende bedrijven aan het totaal aantal bedrijven in die gemeente.

Innovatiebeleid
De onderzoekers zijn zich ervan bewust dat het aantal octrooiaanvragen maar een deel van de innovatiekracht meet. Ook andere factoren spelen een rol. Toch geven de cijfers een goed beeld van hoe vernieuwend ondernemers zijn en daarmee ook van het innovatiebeleid dat steeds meer gemeenten voeren. Innovatie is immers niet vaag, maar levert juist zeer concrete producten en toepassingen op. Ondernemerschap en innovatie kunnen niet zonder elkaar. Het is daarom belangrijk dat gemeenten zich inzetten voor een bedrijfsomgeving die ondernemers uitnodigt om nieuwe activiteiten te starten.
Top 10 Top 10