Late betalingen kosten MKB Noord-Holland 224 miljoen euro

ingevoerd op 8-6-2010

Uit onderzoek blijkt dat 57% van de ondernemingen in Noord-Holland te maken heeft met klanten die niet of te laat betalen. Het MKB in de provincie Noord-Holland gooit daardoor jaarlijks 224 miljoen euro onnodig weg aan niet inbare bedragen. Het onderzoek - uitgevoerd in opdracht van software ontwikkelaar Clearlybusiness, in samenwerking met ABN AMRO – toont eveneens aan dat 40% van de bedrijven denkt dat de betalingstermijn het komende jaar niet zal verbeteren. 

Bij bijna 42% van de bedrijven is het bedrag aan openstaande facturen het afgelopen jaar toegenomen, hierdoor heeft een Noord-Hollands MKB-bedrijf gemiddeld elke dag bijna € 4.244,- open staan bij klanten. Dat is in totaal meer dan 537 miljoen euro per dag aan openstaande facturen voor de gehele provincie. Hetzelfde geldt voor afschrijvingen, die zijn eveneens bij een kwart van de Noord-Hollandse bedrijven toegenomen. Ook denkt 54% van de ondervraagden dat de huidige economische situatie er toe leidt dat meer klanten het komende jaar later of helemaal niet zullen betalen. Uit het onderzoek blijkt tevens dat de afschrijvingen per provincie sterk verschillen. Zo wordt in de provincie Flevoland in verhouding minder ‘weggegooid’ (29 miljoen euro) dan in de provincie Zuid-Holland (244 miljoen euro). In totaal wordt in Nederland 1,1 miljard euro per jaar afgeschreven aan niet inbare bedragen.

Waardige debiteuren
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat meer dan de helft van de Noord-Hollandse bedrijven de kredietwaardigheid van nieuwe en bestaande klanten niet controleert. Het risico van niet of te laat betalen, óf het niet leveren van producten of diensten wordt daarmee onnodig vergroot. Wouter Haanappel, ABN AMRO Regiodirecteur Bedrijven Noord-West: “Juist de bedrijven die hun debiteurenbeheer serieus nemen, doen het beter in tijden van crisis. Het checken, monitoren en najagen van debiteuren is een belangrijk middel voor MKB’ers; het helpt hen te bepalen met wie ze wel of geen zaken moeten doen. Sinds de lancering van onze credit management tool DebiteurenZeker, zien wij dat MKB’ers beter op hun geld willen letten. Alleen wel op een toegankelijke, simpele en niet dure wijze.”

Bron: ABN AMRO