Regionaal ondernemersvertrouwen positief

Het ondernemersvertrouwen is in alle regio’s van Nederland omgeslagen van negatief naar positief. Wat werkgelegenheid betreft zijn de ondernemers nog behoudend, alleen de regio’s Noordwest-Holland en Limburg laten een positieve tendens zien. Dit blijkt uit de conjunctuur enquête die de Kamer van Koophandel onder ondernemers hield. De index van het ondernemersvertrouwen is de optelsom van negatieve en positieve verwachtingen van vier indicatoren: omzet, export, investeringen en werkgelegenheid.

Alle regio’s laten voorzichtig (het begin van herstel) zien in omzet en vooral export. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2010 zet het herstel in het bedrijfsleven in het tweede kwartaal door. Het percentage ondernemers dat een omzetstijging aangeeft in het tweede kwartaal loopt aanzienlijk op. Het percentage ondernemers dat een omzetdaling aangeeft halveert.

De economische crisis lijkt over zijn hoogtepunt heen: de vraag naar producten neemt toe en het aantal bedrijven dat afscheid neemt van personeel vermindert. Ook nemen de omzetten en orderontvangsten toe. Dit zijn allemaal signalen van een zich herstellende economie. De dalende eurokoers zorgt daarnaast voor een sterkere concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijven op de internationale markten. Ondanks het ingezette herstel blijft de ondernemer enigszins terughoudend; driekwart van de Nederlandse bedrijven is namelijk nog steeds bezig de gevolgen van de economische crisis intern op te vangen.

2e kwartaal 2010:
Er zijn steeds minder ondernemers die belemmeringen ervaren (45%, was 39%). De grootste belemmering is nog steeds onvoldoende vraag, hoewel deze aan belang inboet (33%, was 35%). De omzetverwachting stijgt flink. Deze verbetering is opvallend, omdat het percentage ondernemers dat een prijsstijging meldt per saldo juist iets afneemt. De verwachte omzetstijgingen hangen dus niet samen met hogere prijzen, maar met reële extra verkopen. De omzetverwachting maakt deel uit van het Ondernemersvertrouwen. 

Een duidelijke verbetering van het Ondernemersvertrouwen is in het 2e kwartaal een feit. De kentering was al lang in gang gezet maar het lang aanhoudende winterse weer lijkt de opmars in de weg te hebben gezeten. Het vertrouwen is vooralsnog terug en stijgt voor het eerst sinds de crisis door naar een positieve waarde (zie grafiek).

Het toegenomen ondernemersvertrouwen en de overige indicatoren vertalen zich ook in een stijging van het aantal startende ondernemers in het eerst kwartaal van 2010. Een stijging van maar liefst 16% t.o.v. 2009.

De investeringsverwachting van de ondernemer blijft als een van de weinige indicatoren achter en daalt nog steeds (-8), hoewel minder snel dan in het 1e kwartaal (-12).. Oorzaak zijn de bezuinigingen die ondernemers doorvoeren om de effecten van de economische crisis te boven te komen.
Grafiek Ondernemersvertrouwen 2e kwartaal 2010 Grafiek Ondernemersvertrouwen 2e kwartaal 2010