Noordwest-Holland opnemen in Kabinetsbeleid

Bij het formeren van een nieuw Kabinet moet aandacht worden besteed aan de regio Noordwest-Holland, ook al valt deze regio niet direct onder het Pieken in de Deltabeleid. Noordwest-Holland telt zo’n 800.000 inwoners en kent een aantal krachtige groeimotoren die een belangrijke bijdrage leveren aan de BV Nederland. Kamer van Koophandel Noordwest-Holland, de burgemeesters van Alkmaar, Hoorn en Den Helder hebben gezamenlijk een brief gezonden aan de kabinetsinformateurs om erop aan te dringen Noordwest-Holland op te nemen in de programmatische overeenkomst over het toekomstige rijksbeleid.

In het programma dienen o.a. onderstaande sterke economische pijlers te staan:

- Werelds grootste tuinbouwer: maak van Noordwest-Holland de 6e Greenport.
Met een compleet pakket bollen, vollegrondgroenten, kassenbouw, zaadveredeling concurreert Noordwest-Holland internationaal. De hechte netwerksamenwerking heeft het gebied overal doen opvallen. Het is een geweldige potentie om van Nederland de grootste speler op de wereldmarkt voor tuinbouw te maken. Aanwijzing tot 6e Greenport hoort daarbij.

- Wetenschap in nucleaire kennis dat stand houdt: Pallasreactor in Petten
Met de nieuwe Pallasreactor in Petten als belangrijke drager, is er de mogelijkheid om de al aanwezig kennis op o.a. het gebied van nucleaire geneeskunde verder te ontwikkelen en te exploiteren. De as Petten-Alkmaar-Amsterdam kan hierdoor nog verder uitgroeien tot wereldwijd vooraanstaand en erkend kenniscluster.

- De haven van Den Helder: Europese hoofdhaven voor offshore en windenergie
De unieke kennis van het ECN in Petten in combinatie met een innovatief bedrijfsleven heeft een uitstekend trackrecord in een meer onafhankelijke en verduurzaamde Nederlandse energievoorziening. Grootschalige toepassing van solar energy, windenergie en ook de komst van de gasrotonde bij Alkmaar zijn goede voorbeelden. Dit trackrecord is dé rechtvaardiging om Den Helder, nu al belangrijk als offshore basis, verder uit te laten groeien tot de Europese centrale basis voor montage en maintenance van windmolenparken op de hele Noordzee. De perfecte ligging heeft Den Helder al. Nu het nationale beleid nog!

- Berger gasveld: hoofdrol in Europese gasdistributie
Noordwest-Holland staat positief, uiteraard binnen voorwaarden, tegenover de bijdrage van het Berger gasveld in de nationale ambities voor een hoofdrol in de Europese gasdistributie. Invullen van de noodzakelijke randvoorwaarden voor de komst van Taqa in de regio i.c. een garantiefonds voor burgers en bedrijven, investeren in noodzakelijke infrastructuren en compenserende voorzieningen zijn dan vereist.

De Kamer van Koophandel en de drie burgemeesters van Alkmaar, Hoorn en Den Helder verwachten dat aan bovenstaande onderwerpen in het te formuleren beleid aandacht wordt besteed.
Bron: GoogleMaps Bron: GoogleMaps