Meer starters in Noordwest-Holland

Uit de nieuwe kwartaalstatistiek van de Kamer van Koophandel Noordwest-Holland blijkt dat in een jaar tijd het aantal starters in de regio met 28% is toegenomen. Dezelfde periode bedraagt de toename landelijk gemiddeld maar 17%. De regio West-Friesland blijft bij die ontwikkeling achter maar neemt in de regio’s Kop van Noord-Holland en Noord-Kennemerland het aantal starters meer dan gemiddeld toe. Alleen de gemeenten Drechterland en Enkhuizen onderscheiden zich in West-Friesland in positieve zin.
 
Niet in alle sectoren en branches
Van een meer dan gemiddelde stijging van het aantal starters is sprake in de branches rechtskundige en administratieve diensten, ingenieursbureaus, cultuur/recreatie, gezondheid/welzijn, uiterlijke verzorging en webwinkels. In de sector bouwnijverheid neemt het aantal starters echter over de hele linie af. Van een achterblijvende groei van het aantal starters is sprake in de branches detailhandel food, automatiseringsdiensten, reclamebureaus en uitzendbureaus.

Verwachting
Het verloop van het aantal starters in 2010 lijkt tot op heden sterk op het patroon in het topjaar 2007. In dat jaar meldden zich in Noordwest-Holland zowel in het derde als het vierde kwartaal circa 1.100 nieuwe ondernemers. Het patroon van het aantal opheffingen in de eerste helft van 2010 volgt dat van 2009. Op basis hiervan kunnen er in het tweede kwartaal 2010 700 opheffingen en in het laatste kwartaal 2010 1.200 opheffingen worden verwacht. Per saldo zal het aantal ondernemingen in Noordwest-Holland dus naar verwachting met 300 toenemen in de tweede helft van 2010.