6.000 nieuwe inschrijvers in handelsregisterbestand

Het handelsregisterbestand is vanaf de invoering van de nieuwe Handelsregisterwet per 1 juli 2008 fors toegenomen. Zo dienen onder andere personen met vrije beroepen, eenmanszaken en maatschappen in de land- en tuinbouw en verenigingen van eigenaars, aangeduid als “nieuwe inschrijvers”, zich nu ook in te schrijven.

In de zomer van 2009 waren dat in de toptijd ongeveer 500 nieuwe inschrijvers per maand. Dat aantal is inmiddels gereduceerd tot 19 in de maand juni 2010. De klus zit er nu dus vrijwel op. Een derde van de nieuwe inschrijvers is actief in de gezondheid- en welzijnszorg, een derde in de landbouw, 16% in de sector cultuur en recreatie en 17% diverse overige sectoren, waaronder de rechtskundige dienstverlening, de overheid en het onderwijs.

Andere registraties overbodig
Op dit moment is er in onze regio sprake van ruim 94.000 inschrijvingen en is het handelsregister uitgebreid tot dé basisregistratie voor álle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland. Registraties van bedrijven en instellingen van andere overheidsorganisaties, zoals de belastingdienst, het CBS en het UWV worden hiermee overbodig. Dit levert de overheid grote besparingen op (minder belastinggeld) en de bedrijven en instellingen minder administratieve rompslomp (slechts een maal inschrijven is voldoende).