Economie Noord-Holland Noord langzaam in herstel

De Noord-Hollandse economie laat een voorzichtig herstel zien. De Noordkop (+0,6%), regio Alkmaar (+0,9%) en de Zaanstreek (+1,2%) blijven dit jaar achter bij het landelijk gemiddelde.

Belangrijkste reden hiervoor is de geringe verbondenheid van locale bedrijven met de export, wat landelijk gezien juist dè groeimotor is. De industriële IJmond vormt hierop met een ‘technisch herstel’ een uitzondering (+5,7%), maar deze regio heeft ook wel veel goed te maken. Volgend jaar zet het economisch herstel in de regio door en loopt de groei naar verwachting uiteen van 1,1% tot 1,6%. Dit blijkt uit de regiovisie Noord-Holland Noord die het ING Economisch Bureau vorige maand publiceerde.

Vooral de Noordkop nog onder druk
Hoewel de regionale economie uit het dal klimt, blijft er nog wel tegendruk. Overheidsbezuinigingen zijn vooral een risico voor de Noordkop, dat een grote publieke sector heeft. De groei wordt in deze regio verder afgeremd door de geplaagde  bouwsector die hier ruim vertegenwoordigd is. Met langzaam aantrekkende consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen wordt volgend jaar in heel Noord-Holland Noord wel een stap verder vooruit gezet. De regio profiteert hierbij mee van de nabijgelegen hoofdstad, die bovengemiddeld groeit. 
 
Uitdagingen, maar ook kansrijke sectoren voor de toekomst
Met een krimpende beroepsbevolking staat de regio de komende jaren voor nieuwe uitdagingen. Toch zijn er zeker ook kansen. Zo hebben toerisme, energie en zorg groeipotentie en biedt ook hoogwaardige agrarische bedrijvigheid ontwikkelingsmogelijkheden.

Bron: ING Economisch Bureau