Derde Nederlandse ondernemers doet zaken over de grens

Internationale Handelsdag

Op 7 april organiseert de Kamer van Koophandel Noordwest-Holland bij Hotel Restaurant Jules in Heerhugowaard van 13.00 tot 17.00 uur de Internationale Handelsdag. Ondernemers kunnen terecht voor workshops, persoonlijke gesprekken en een informatiemarkt om zich te laten voorlichten door experts van onder meer NL EVD Internationaal, de Belastingdienst/Douane en de Kamer van Koophandel. De bijeenkomst is kosteloos.

Het programma is als volgt:

13.00 - 13.30 uur  Ontvangst
13.30 - 14.30 uur  1e ronde workshops

 1: Douane en uw importzending
Spreker: J.P. Vermunt van de Douane
 2: Btw bij Internationale transacties
Sprekers: de Belastingdienst
 3: Vergroot uw kennis en markt:
Internationaal Innoveren met het Enterprise Europe Network
Spreker: Sjoerd Keijser van Syntens

14.30 - 15.30 uur  Informatiemarkt en netwerken
15.30 - 16.30 uur  2de ronde workshops

 1: De kunst van zaken doen met China
Spreekster: Ching-Ping Au, eigenaresse Your-Op
 2: Internationaal Betalingsverkeer Risicomanagement
Spreker: Sjoerd Keijser van Syntens
 3: Starten met internationaal zakendoen
Spreker: Rene Hoekstra van de KvK Noordwest-Holland

16.30 - 17.30 uur  informatiemarkt en netwerkborrel

International Business Award
Om 17.00 uur zal de International Business Award tijdens een feestelijke bijeenkomst voor de derde maal uitgereikt worden aan de beste internationale handelsonderneming in Noordwest-Holland. De award wordt tweejaarlijks uitgereikt. Het programma start om 17.00 uur (inclusief buffet) en eindigt om 22.00 uur waarna de avond wordt afgesloten met een feestelijke borrel.
Voor beide bijeenkomsten kan men zich aanmelden via de website, toegang is gratis.

Feiten en Cijfers
Een op de drie ondernemers in Nederland doet internationaal zaken, zo blijkt uit onderzoek onder het Ondernemerspanel van de Kamer van koophandel. 45% van de ondernemers doet dit door goederen te importeren, 39% door export naar het buitenland. Europa is daarbij de belangrijkste markt: 30% van de met het buitenland handel drijvende ondernemers doet dat met Duitsland. Uitvoer naar Duitsland was in 2009  goed voor zo’n 75 miljard euro (CBS).

Nederlandse ondernemers zien nog wel een schone taak voor de regering en de Europese Unie om de internationale handel een impuls te geven. Veel genoemd is het gelijk trekken van de BTW en het uniformeren van regelgeving binnen de Europese Unie. Bij het bedrijven van handel met het buitenland wordt de papieren rompslomp als zeer belemmerend ervaren.

Om de kansen in de internationale handel te vergroten vinden de meeste respondenten een goede voorbereiding essentieel. Het eigen maken van de taal en inleven in de gewoontes en cultuur van het land waarmee er zaken wordt gedaan helpt daarbij zeer, net als het gebruik maken van organisaties die kunnen helpen met voorlichting op dit gebied.